3 gode råd
Mange private investorer går galt i byen, fordi de tror aktier er billige, hvis de f.eks. kun koster 6 kr. Eller man tror, at aktien er billig, fordi den er faldet 50-60%. Faktisk er det en katastrofal misforståelse, som kan koste store tab.
„Køb nu, aktien er billig“ er en udtalelse, som man hører, efter at en aktie er faldet et stykke tid. Her bør man overveje, hvad skribenten egentlig bygger sin påstand på.
Lad os derfor slå fast, at en aktie kun er billig, hvis der er en tilstrækkelig sandsynlighed for, at den vil kunne sælges til en højere kurs om et givent antal dage, uger eller måneder, end den kan købes til i dag. Og med denne viden i baghovedet, lad os så aflive et par af de gængse fejlopfattelser.
Advarsel nr. 1
En aktie er IKKE billig, fordi den engang har været mere værd, end den er i dag. Der er en grund til, at aktien er faldet i værdi, og uanset om man anser det for en god grund eller ej, så mener markedet åbenbart, at den var god nok.
Eksempelsvis var GN Store Nord ikke billig til kurs 195, selvom den på det tidspunkt var faldet med 20 %. Senere faldt den til kurs 18. Altså et fald på yderligere 90 % i forhold til kurs 195, som mange dengang betragtede som billig.
Advarsel nr. 2
En aktie er heller IKKE billig, fordi man mener, at selskabet bag aktien har flere værdier (eventuelt skjulte værdier) end et tilsvarende selskab, som handles til en højere kurs. Hvis markedet kender disse værdier, men alligevel ikke lader det påvirke kursen, så er der en god grund til det. Man kender måske ikke denne grund, men man er nødt til at respektere den. Markedet mener nemlig, at den er god nok til at holde kursen nede.
Og hvis markedet (banker, fonde, investeringsselskaber m.fl.) ikke kender værdierne, hvad taler så objektivt set for, at man selv i sin genialitet skulle være i besiddelse af en viden om skjulte værdier, som de ikke kender?
Advarsel nr. 3
En aktie er heller IKKE billig, fordi selskabet bag aktien har et produkt, som desværre ikke får den opmærksomhed, som det fortjener. Hvis markedet ikke anerkender et produkt i tilstrækkelig grad, så nytter det ikke noget, at teknikere i en overstrømmende begejstring for deres eget fagområde tror, at de kolde børsfolk snart bliver lige så begejstret for produktet, som de selv er.
Så længe der ikke er en vis sikkerhed for, at de nye og spændende produkter også kommer til at give penge i kassen, er der kun tale om drømme og luftkasteller. Og det kan man ikke betale regninger med.
Vort råd er, at man skal ignorere alle disse udokumenterede påstande om, at en aktie er billig, og i stedet følge markedet. Og det vil sige, at man skal placere sine penge i de aktier, som allerede stiger. Ikke i dem, som måske engang vil komme til at stige. Hvis disse aktier engang begynder at stige, så er der jo ikke noget, som forhindrer, at man hopper med på vognen til den tid. Man går i så fald glip af de første 5-10 % af en stigning på 20 %, 50 % eller måske mere, men hellere det end pludselig at sidde med et tab på 30 % og overveje, hvorfor den „billige“ aktie nu desværre er blevet endnu billigere.
Lad være med at forsøge at købe en aktie på bunden, men følg det gamle ordsprog: Let the Trend be your Friend. Eller på dansk: Følg med strømmen.
Køb de aktier, som stiger, og sælg dem, når de ikke stiger mere. Lyt ikke til børsens Karl Smart med hans „billige“ aktier. Sandsynligheden taler for, at han enten ikke ved, hvad han taler om, eller også er han ved at tørre sine dårlige aktier af på andre. Ham forsvarer man sig imod ved at lytte til de enkle advarsler, som vi beskrev ovenfor.