Log ind

Investering i aktier – et godt tilbud?

Dette indlæg er nummer 2 af 37 i denne serie Trader aktieskole

De fleste danskere interesserer sig for deres privatøkonomi, og hvordan man får pengene til at række længst muligt. Mange går efter det gode tilbud i supermarkedet. De sammenligner priser for at få den billigste mobiltelefontakst eller det billigste nye køleskab. 

Men når det gælder forvaltning af pensionsopsparingen eller den frie opsparing, overlades det hele ofte ukritisk til banken. For det meste er det ikke særlig god privatøkonomi, idet banken ikke har nogen praktisk mulighed for at følge løbende op på alle kundernes investeringer i værdipapirer.

I vores naboland Sverige er private investeringer i aktier nærmest blevet en folkesport. Svenskerne læser børskurser lige så hyppigt, som danskerne læser fodboldresultater. De har fundet ud af, at investering i aktier kan være en meget givtig opsparingsform.

Undersøgelser viser, at aktier på langt sigt næsten altid giver et bedre afkast end obligationer. Baggrunden er, at investorerne kræver en vis risikopræmie for at holde aktier frem for obligationer. På aktier kan pengene tabes, hvis selskabet går konkurs.

Aktieejerne vil normalt kræve et afkast, der modsvarer den gældende realrente plus inflationen plus en risikopræmie på 3-4 %, hvilket på langt sigt svarer til ca. 8-10 % om året. Er det gennemsnitlige afkast lavere, har det været en dårlig forretning for investor. Med aktiemarkedets vending i 2003 begyndte mange at opdage, at investering i aktier kan være både lønsomt, lærerigt og spændende. Det danske aktieindeks for de 20 største aktier, C20-indekset, steg fra marts 2003 og de næste 4½ år med næsten 200 %. Se figur 1.1.

Danskerne har også opdaget, at de ofte selv kan gøre det bedre end deres bank. Desværre betaler de fleste nybegyndere dyre lærepenge. På aktiemarkedet findes der masser af farlige faldgruber, som den uerfarne investor næsten altid falder i. Hverken myndigheder eller banker forsøger at lære danskerne at begå sig på aktiemarkedet.

Formålet med denne aktieskole er at hjælpe den uerfarne investor med at investere i aktier, bl.a. ved at fortælle om fælderne, om hvordan man handler aktier, og om metoder til at finde de „attraktive“ aktier. Men selvom man er erfaren investor, er det ikke ufarligt at færdes på aktiemarkedet. Der er altid risiko for at tabe penge, og alle aktieinvestorer oplever det en gang imellem.

Figur 1.1 OMX 20 består af de 20 største aktier på Københavns Fondsbørs. Det danske aktiemarked var fra 2003 til 2007 et af de stærkeste i den vestlige verden.

Til gengæld er der også stor sandsynlighed for en pæn gevinst, hvis man følger visse faste spilleregler for sine aktieinvesteringer. Dem gennemgår vi i denne blogserie.

Det skal understreges, at der findes alternativer til aktier. Man kan placere sin opsparing på bankbogen, i obligationer, ejendomme eller under hovedpuden. Man skal bare være opmærksom på, at der næsten altid er sammenhæng mellem afkast og risiko. Eksempelvis er risikoen på to-årige statsobligationer meget lav, og det er renten også. På 30-årige realkreditobligationer er renten højere, men det er kursrisikoen også. Risikoen på aktier er endnu større, men gevinstmulighederne er også betydeligt bedre.

Ved aktieinvestering må man gøre op med sig selv, hvilken risiko man vil løbe. Der findes børsnoterede selskaber, som er meget solide, og som giver pæne overskud hvert år. Den slags aktier går man sjældent helt galt i byen med som en langsigtet investering. Her er der altså pæne gevinstmuligheder med lav risiko. 

I den anden ende af skalaen findes de meget risikable aktier. Aktier i selskaber eksempelvis inden for bioteknologi eller teknologi, som måske stort set ikke tjener penge, handles ofte til høje priser, fordi mange investorer forventer, at selskabet i fremtiden kommer til at tjene mange penge.

Nogle gange er forventningerne mere baseret på ønsker end på realiteter. Derfor bliver den slags investeringer ofte en tabsgivende oplevelse. I enkelte tilfælde bliver drømmen til virkelighed, og her kommer så den store gevinst. Men den strategi kan kun anbefales for den meget spekulative og risikovillige investor.

Før man begynder at investere på aktiemarkedet, er det vigtigt, at man sætter sig ind i, hvordan det fungerer, og hvad aktier egentlig er. I de efterfølgende blogopslag vil vi derfor gennemgå de mest grundlæggende forhold omkring aktier, og hvordan aktiemarkedet fungerer.

Se seneste i samme serie<< Velkommen til Traders AktieskoleAktiekrak 2000-2003 – tre år, der skræmmer >>

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.